Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam reageert hier actief op. Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, je bloeddruk stijgt, je spieren spannen zich aan, je transpireert en/of je ademhaling versnelt. Angst is een normale reactie op een lastige situatie. Het maakt je extra alert en bereid je zo voor op een mogelijk gevaarlijke situatie. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot datgeen waar je bang voor bent, spreek je van angstklachten. De angst belemmert je in het dagelijks leven.

Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school.

Angst

Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig. Bijvoorbeeld voor een examen, uitslag van een medisch onderzoek of je schrikt ergens van. Ook bij het nemen van een grote stap kun je angst voelen.

Tip 1: accepteer je angst

Angst is een hele vervelende emotie. Het beklemt, benauwt en verstikt. Vaak probeer je de angst zo diep mogelijk weg te stoppen. Je doet net alsof je niet bang bent, maar daarmee verdwijnt de angst niet. Het wordt er vaak alleen maar erger door. De eerste stap van de oplossing is om je angst onder ogen te zien. Stop de angst niet weg, maak hem niet groter en vel er geen oordeel over. Je angst mag er zijn!

Ga voor jezelf na waar je bang voor bent. Schrijf je angst(en) op. Bij elke angst zeg je tegen jezelf: “Ik ben bang voor … en dat mag er zijn”.

Tip 2: laat je angst je leven niet bepalen

Je kunt je angst accepteren, maar je hoeft er niet naar te leven. Laat je angst niet je leven bepalen. Ga die dingen doen die je eng vindt en accepteer dat je ze eng vindt. Doe dit in kleine stapjes die voor jou haalbaar zijn. Op deze manier ontdek je misschien wel dat je hetgeen helemaal niet zo eng vindt!

Maak voor jezelf een actieplan. Pak een van je angsten erbij en kijk hoe je stap voor stap met die angst toch de dingen kunt doen die jij wil doen.

Meer info over angsten?

Faalangst

Ben je bang om te falen? Dan is het belangrijk te leren om te gaan met je angst. Het kan zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt. Je kunt bijvoorbeeld geen afstand nemen van je schoolwerk. Je bent voortdurend bezig met je prestaties en hebt altijd het gevoel dat het niet goed genoeg is. Of je gaat dingen uit de weg, omdat je gelooft dat je het toch niet kan. Het is belangrijk om je faalangst te erkennen. Je kunt het overwinnen!

Tips bij faalangst

Je gedachten spelen een belangrijke rol. Jouw gedachten maken dat je negatief over jezelf denkt. Bekijk bewust of deze gedachten waar zijn. Door je gedachten te veranderen, kun je het gevoel dat achter de faalangst zit vaak wegnemen.

Het helpt ook als je leert hoe je je goed kunt voorbereiden op datgeen waar je bang voor bent, bijvoorbeeld een proefwerk. Je hoeft niet bang te worden als je het antwoord op de eerste vraag niet weet. Lees eerst de andere vragen, dan ontdek je op welke vragen je wel het antwoord weet. Je angst neemt dan af en je ontspant. Je weet meer dan je denkt.

Omgaan met faalangst (training)

Wil je meer weten over faalangst? Of heb je zelf last van faalangst en wil je leren hoe hier mee om te gaan? Klik dan op onderstaande button:

banner_v2