De leerplichtwet bepaalt dat alle mensen tussen de 5 en 16 jaar die in Nederland wonen, verplicht naar school moeten. Dit geldt ook voor jongeren met een andere nationaliteit en asielzoekers. Je bent leerplichtig tot en met het einde van het schooljaar waarin je 16 wordt en je moet het schooljaar dus altijd afmaken.
Als je dan nog geen startkwalificatie hebt, moet je van de wet verplicht naar school tot je 18e, of tot je wel een startkwalificatie hebt gehaald. Dat heet de kwalificatieplicht.

Wat is dan een startkwalificatie?

Een startkwalificatie is een mbo-diploma op niveau 2 of hoger, of een havo of vwo-diploma. Zonder een startkwalificatie maak je weinig kans op een baan en heb je niet altijd recht op een uitkering als je werkloos bent. Het is dus belangrijk om hem te halen, zie het als een bewijs dat je er klaar voor bent om te gaan werken.

Maar wat als ik dat niet kan, of niet wil?

Als het (even) niet lukt om naar school te gaan, of je hebt er geen zin meer in en verzuimt, is de kans groot dat je met Leerplicht te maken krijgt. Leerplicht werkt samen met het MBO Utrecht om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk studenten hun diploma halen. Scholen moeten het bij Leerplicht melden als je zonder geldige reden afwezig bent.
Veel mensen denken bij Leerplicht al snel aan straf, en als je spijbelt kan het ook best dat je een waarschuwing of straf krijgt. Maar Leerplicht is er ook om je te helpen. Als we een verzuimmelding van je school krijgen, gaan we altijd eerst onderzoeken hoe het komt dat je verzuimt. Dat doen we door met je SLBer te praten, met je ouders en natuurlijk met jouzelf. We praten dan over wat jij nodig hebt om je motivatie weer terug te vinden. Misschien zit je niet lekker in je vel, of vind je de opleiding niet leuk. We gaan dan aan de slag om daar wat aan te doen. Als er meer aan de hand is en je hebt extra hulp nodig, werken we ook samen met het MBO Buurtteam. Het Buurtteam heeft zijn eigen Check it pagina, waar je meer kunt lezen over wat zij doen.
Soms geldt de kwalificatieplicht niet voor jou, bijvoorbeeld als je heel moeilijk leert of om een medische reden helemaal niet naar school kunt. In dat geval onderzoekt Leerplicht of je een vrijstelling mag krijgen.

Ik ben 18, en nu? Het RMC

Als je tussen de 18 en de 23 jaar oud bent en nog geen startkwalificatie hebt, is het nog steeds belangrijk dat je naar school gaat. Je bent dan alleen voor de wet niet meer strafbaar als je verzuimt. School moet je afwezigheid nog steeds wel melden bij Leerplicht/RMC. Ook als je jouw opleiding niet afmaakt en stopt voor je 23e, moet de school dat aan het RMC laten weten. Bij het RMC werken begeleiders die met jou kunnen kijken naar hoe je jouw school weer op kunt pakken, zij werken ook weer samen met het MBO Buurtteam. In Utrecht zijn de Leerplichtambtenaar en de RMC-begeleider vaak dezelfde persoon.

Hoe kun je ons bereiken?

Ibtissam Akhsay
@ ibtissam.akhsay@utrecht.nl
06-284 906 90

Shantucha van der Meulen
@ s.van.der.meulen@utrecht.nl
06-283 105 67

banner_v2