Sociale media is een leuke, snelle en gemakkelijke manier om in contact te komen mensen. Het biedt allerlei kansen en mogelijkheden om informatie met mensen te delen, bijvoorbeeld foto’s, filmpjes of nieuwtjes, ook kunnen andere mensen hierop reageren. Door sociale media staat iedereen met elkaar in verbinding, want je kunt met mensen over de hele wereld volgen en/of vrienden worden. Toch zitten er naast al deze leuke dingen ook negatieve kanten aan sociale media, zoals pesten, misbruik of verslavingen.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten (ook wel digi-pesten) is andere mensen online pesten of vernederen, de pester(s) proberen op die manier macht over andere uit te oefenen.
Ook kunnen beledigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van mensen op internet worden gebruikt om deze op sociale media te plaatsen, dit noemen we cyberstalking.

Wat te doen als je profiel op sociale media wordt misbruikt?
Wat kan je doen bij cyberpesten?
  1. Meld cyberpesten altijd onmiddellijk! Zeg het tegen je ouders, studieloopbaanbegeleider of iemand anders die je vertrouwt, ook kan je het cyberpesten melden bij de politie.
  2. Reageer niet op vervelende berichtjes, de pester(s) willen juist dat je reageert!
  3. Blokkeer of verwijder mensen die vervelend doen!
  4. Deel geen foto’s van jezelf die anderen later tegen jou kunnen gebruiken, zoals naaktfoto’s.
  5. Bewaar bewijs; bijvoorbeeld screenshots of foto’s van vervelende of kwetsende berichten maken, zo kan de dader later niet ontkennen dat hij of zij je heeft gepest!
Melding doen over cyberpesten
Meer weten over cyberpesten?
Wat is sexting?

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon, tablet of computer. Het kan leuk en spannend zijn als je naar elkaar verlangt, maar je kunt er ook enorm door in de problemen komen. Regelmatig worden beelden doorgestuurd naar anderen, per ongeluk of met opzet om zo iemand te pesten, vernederen of om wraak te nemen.

Wat als je zelf naaktfoto’s hebt verstuurd?
Wat als naaktfoto’s van jou op het internet staan?
Ben je slachtoffer van sexting?

Meld dit dan meteen bij de politie!

Zoek je hulp?

Dit is misschien moeilijk, omdat je je misschien schaamt of je voelt je schuldig maar als je niets doet dan gebeurt er niets. Neem hierover contact op via het contactformulier op Check it of praat met je studieloopbaanbegeleider of de vertrouwenspersoon op school.

Wat is een internetverslaving?

Bij een verslaving denk je misschien eerder aan drugs en alcohol. Maar ook aan internet en sociale media kun je verslaafd raken. Steeds meer mensen hebben de behoefte om elk moment van de dag online te zijn. Ze zijn voortdurend aan het swippen, liken, gamen, sharen en mailen. Dit kan leiden tot een internetverslaving.

Wat zijn de symptomen van een internetverslaving?
  • Humeurigheid
  • Altijd aan internet of digitale media denken
  • Het aantal uren dat je aan digitale technologieën spendeert niet kunnen controleren
  • Meer tijd of een nieuw gadget nodig hebben om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
  • Ontwenningsverschijnselen vertonen wanneer je niet bezig bent met digitale technologie
  • Je sociale leven dat lijdt onder de verslaving
Test je gedrag!

Check jezelf en kijk of jouw internet gedrag gezond is!

Meer weten over een internetverslaving?
Is dat echt zo?

Niet alles wat op social media wordt geplaatst is echt waar. Je hebt vast wel eens gehoord van ‘nepnieuws’. Daar lees je meer over op de website isdatechtzo.nl met natuurlijk tips voor jou om te achterhalen of iets echt of nep is.

banner_v2