Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt? Op meisjes? Jongens? Op allebei misschien? Twijfel je over wie jij bent: meer een meisje, meer een jongen? Of ben je eruit en wéét je dat je homo-, lesbische, bi- of transgendergevoelens hebt? Dan is www.iedereenisanders.nl dé plek voor jou. Hier vindt je de beste info en tips over ‘anders’ zijn.

Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school. Of stel je vraag via het contactformulier.

Wat is je seksuele voorkeur?

Seksuele voorkeur gaat over aantrekkingskracht: tot wie voel jij je (op een seksuele manier) aangetrokken? Op wie word je verliefd? Is dat meestal een jongen of juist een meisje? Of allebei? Er zijn verschillende seksuele voorkeuren bekend. De bekendste zijn:

  • Biseksueel: je valt op meisjes en op jongens. Misschien wat meer op meisjes, misschien wat meer op jongens.
  • Lesbisch: jij bent een meisje en je valt (meestal) op meisjes.
  • Homo: jij bent een jongen en je valt (meestal) op jongens.
  • Hetero: je bent een meisje en je valt (meestal) op jongens. Of je bent een jongen en je valt (meestal) op meisjes.
Maar je hebt ook:
  • Transgender: voel je je een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender of genderdysfoor.
  • Panseksueel: je valt op mensen ongeacht geslacht. Je bent als het ware ‘genderblind’. Je kunt ook op een persoon vallen die niet duidelijk een meisje of een jongen is.
  • Queer: een verzamelnaam voor iedereen die de bestaande man/vrouw-, homo/hetero-hokjes (te) beperkend of niet fijn vindt.
  • Aseksueel: jij hebt geen seksueel verlangen naar een ander persoon. Dat betekent niet dat je niet van iemand kan houden of verliefd worden. Dit verschilt van persoon tot persoon.
Wat kun je doen?
  • Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homo-, lesbische of bi-gevoelens.
  • Wil je liever eerst met iemand anders praten? Stap dan af op een hulpverlener.
  • Met anderen over je gevoel praten kan helpen. Is er iemand die je kunt vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht.
  • Praat met jongeren die misschien ook homo-, bi-, of lesbische gevoelens hebben. Lees op www.iedereenisanders.nl hoe je in contact komt met andere jongeren in dezelfde situatie.
Politie Roze in Blauw

Mishandeld, gediscrimineerd, beroofd of lastiggevallen omdat je homo, lesbisch, biseksueel of transseksueel bent? Meld dat altijd bij de politie en/of vertrouwenspersoon op school.

Bel: 0900-8844, spoed 112. Praat je liever met een politiemedewerker van Roze in Blauw? Bel dan 088-16 91 234 of stuur een email naar rozeinblauw.midden-nederland@politie.nl

Naam

Er zijn een hoop redenen om met een andere naam dan op je ID aangesproken te willen worden. Bijvoorbeeld omdat je in transitie zit, je net getrouwd bent of je wil niet meer met de achternaam van één van je ouders aangesproken worden na een scheiding. Hoe je dit officieel regelt vind je hier.
Let op, je naam zoals op je ID komt nog wel op je diploma en op je examens tot het officieel gewijzigd is via de overheid. Zodra dit gedaan is wordt dit automatisch bij ons in het systeem aangepast, daar hoef jij dan verder niets meer voor te doen.

Tot die tijd kun je op school al wel een andere roepnaam gebruiken. Dat regel je zo;

  • Stuur een mailtje naar de Studentadministratie vanuit je schoolmail of kom even langs. Dan passen we je roepnaam in het systeem aan.
  • Informeer zelf de docenten en andere medewerkers. Vind je dit lastig of spannend? Klop dan voor hulp bij je SLB’er of Taakdocent Zorg aan.

Wil je meer weet over hulp en ondersteuningsmogelijkheden binnen MBO Utrecht, of heb je andere vragen neemt dan contact op met je SLB’er of kijk op deze pagina.

Handige websites

Voor iedere jongere die worstelt met geaardheid of genderidentiteit.

Belangenvereniging voor LHBTIQA+ jongeren.

Leestip! Wil je meer lezen over Gender? Aanrader is het boek FAQ Gender; Antwoorden op veelgestelde vragen als je iemand bent of kent die non-binair is. Geschreven door Mandy Woelkens en Thorn de Vries.

Belangenvereniging voor LHBTIQA+ jongeren de belangenvereniging voor LHBTIQA+ jongeren/volwassenen.

Op zoek naar een praatgroep?

LHBTIQA+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.

banner_v2