Studeren zonder problemen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het anders loopt dan je zou willen. Soms heb je dan extra hulp nodig tijdens je schoolloopbaan. De orthopedagoog is er voor jou wanneer je belemmeringen ervaart in:

  • Het leren, bijvoorbeeld bij met lezen of rekenen.
  • Je gedrag in of buiten de klas, bijvoorbeeld met je motivatie, concentratie of werkhouding.
  • Je mentale welzijn, bijvoorbeeld angsten of somberheid.
Leren

Sommige studenten ervaren uitdagingen bij het leren. Je leest bijvoorbeeld langzamer dan klasgenoten, je raakt het overzicht kwijt tijdens het leren of het lukt je onvoldoende om informatie te onthouden. De orthopedagoog kan met je mee te denken hoe je docenten beter kunnen aansluiten op wat jij nodig hebt in de klas en bij het studeren. Daarnaast kan de orthopedagoog met je onderzoeken of er sprake is van dyslexie of ernstige rekenproblemen.

Gedrag

Het kan ook zijn dat je iets wil veranderen in je gedrag in de klas of op je stage. De orthopedagoog gaat met je in gesprek om meer inzicht te krijgen in je gedrag en geeft je tips wat je kunt doen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan motivatie, concentratie, werkhouding, omgang met klasgenoten/docenten/collega’s, omgaan met boosheid, etc.

Mentaal welzijn

Soms zit je niet lekker in je vel. Het Team Studentenwelzijn begrijpt dat als geen ander. Het kan fijn zijn om hier met iemand over te praten. De orthopedagoog kan met je in gesprek om te kijken welke hulp passend is. Soms kan deze hulp op school worden aangeboden, maar soms is hulp door een andere organisatie passender. De orthopedagoog is er voor jou om mee te denken welke hulp het meest geschikt is.

Hoe werkt het?

Je studieloopbaanadviseur (SLB) of taakdocent zorg (TDZ) heeft met jou een gesprek/gesprekken gehad waarin belemmeringen in je studie zijn gesignaleerd. Daarna verwijst diegene je via Team Studentenwelzijn door naar de orthopedagoog. De orthopedagoog:

  1. Plant met jou (en eventueel je SLB of TDZ) een gesprek in om kennis te maken en je hulpvraag te bespreken.
  2. Maakt met jou een plan en bespreekt welke hulp passend is (begeleiding op school, diagnostisch onderzoek of verwijzing naar een externe partij).
  3. Indien passend voert de orthopedagoog de hulp uit.
banner_v2